ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

europe

Οι αλλαγες σε Καλλικρατη και εκλογικο νομο

Με τον «Καλλικράτη», την κορυφαία διοικητική μεταρρύθμιση, να βρίσκεται ante portas, αφού το χωροταξικό του παρουσιάζεται την ερχόμενη Τρίτη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει άμεσα και την αλλαγή στον εκλογικό νόμο επιθυμώντας αυτή να πραγματοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όλων των κομμάτων και -σε κάθε περίπτωση- τουλάχιστον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση βρίσκονται οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου, οι οποίες περιλαμβάνουν και την κατανομή των εδρών με βάση το νέο σύστημα, το οποίο κινείται στη λογική του «γερμανικού μοντέλου». Ειδικότερα, στις βασικές αλλαγές περιλαμβάνονται τα εξής:..
1. Δεν καταργείται ο σταυρός προτίμησης, εκτός αλλαγής την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. 2. Οι 180 (ή οι 175, εφόσον τα κόμματα συμφωνήσουν για την ψήφο των ομογενών) από τους 300 βουλευτές θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι 120 ή 125 θα εκλέγονται με λίστα στις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες της χώρας.
3. Ο πήχης της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 40,20%.
4. Αποσυνδέεται η αυτοδυναμία από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μένουν εκτός Βουλής.
5. Διατηρείται η αναλογικότητα του νόμου Σκανδαλίδη.
6. Το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 40 έδρες (αντί για τις 50 που προβλέπει ο νόμος Παυλόπουλου).
7. Διατηρείται το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
8. Οι καινούργιες μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα παραβιάσουν τα όρια των σημερινών νομών. Κατά πάσα πιθανότητα οι βουλευτές Επικρατείας θα ενταχθούν στις περιφέρειες. Εκεί μπορεί να προβλεφθούν και θέσεις για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ειδικά δε αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί αμέσως και να ισχύσει στις εθνικές εκλογές του 2014. Συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμίζουν προκαταβολικά πως η Ντόρα Μπακογιάννη είχε ταχθεί υπέρ του γερμανικού συστήματος, αναμένουν ωστόσο τη θέση του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν φαίνεται να συμφωνεί με τα σχέδια της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, αντίθετοι εμφανίζονται τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ηγεσίες των οποίων επιθυμούν μεν αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά προς τη λογική της απλής αναλογικής. Σε ό,τι αφορά τον ΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης δεν φαίνεται να είναι αντίθετος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.