ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Εξοδος απο την υφεση τέλος του 2011

Αυτή την περίοδο ενεργοποιούμε νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία και με συναρμόδια υπουργεία, για την πολιτιστική επιχειρηματικότητα, τον πράσινο τουρισμό, την εξωστρέφεια και τη Νέα Οικονομία.
Έξοδο της χώρας από την ύφεση στα τέλη του 2011 προβλέπει η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, θεωρώντας, ωστόσο, ότι αυτό το οποίο πραγματικά αμφισβητείται σήμερα δεν είναι η οικονομία μας, αλλά η αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης και η αξιοπιστία του ευρώ, από ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές δυνάμεις της αγοράς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν», η υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν προσβλέπει σε κρατικοδίαιτες πολιτικές ανάπτυξης για λίγους, με κατασπατάληση των δημόσιων επενδυτικών προγραμμάτων υπέρ των ισχυρών, αλλά στην ανάταξη της οικονομίας και στην καθιέρωση των «καθαρών» τιμών. Για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων αναφέρει ότι το υπουργείο δεν χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Πολιτείας για να αποσπάσει λίγα λεπτά δημοσιότητας στα βραδινά δελτία των καναλιών και για τον ιδιωτικό τομέα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πέτυχε την αναχαίτιση των διεθνών πιέσεων για βίαιες περικοπές στις αμοιβές.
Επίσης θεωρεί ότι το οικονομικό επιτελείο παραμένει αρραγές και ότι πρέπει να δοθεί τέλος στα μυθεύματα περί αντιπαλότητάς της με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ για τα σενάρια περί ανασχηματισμού υποστηρίζει ότι τα συντηρούν όσοι θέλουν να ανακατέψουν την κυβερνητική τράπουλα σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους.
Τις τελευταίες ημέρες είχατε σειρά επαφών με εκπροσώπους φορέων της αγοράς προκειμένου να καταλήξετε σε «συμφωνία πλαίσιο» για μειώσεις στις τιμές αγαθών καθημερινής ανάγκης. Ωστόσο, επί περίπου 15 χρόνια όλοι οι προκάτοχοί σας στο υπουργείο ακολούθησαν ανάλογες πολιτικές παρεμβαίνοντας εξωθεσμικά για τη διαμόρφωση των τιμών, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σοβαρότατες στρεβλώσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του ανταγωνισμού. Γιατί επιμένετε στην ίδια πολιτική; «Η πολιτική των «συμφωνιών κυρίων» για τις τιμές ίσως ήταν χρήσιμη στο παρελθόν, σε άλλες συνθήκες, σίγουρα όμως είχε και σοβαρές παρενέργειες, τις οποίες ορθά επισημαίνετε. Το περιεχόμενο των συζητήσεων στις συναντήσεις που οργανώθηκαν πρόσφατα ήταν πολύ διαφορετικό από το παρελθόν. Δεν επιδιώκουμε «συμφωνίες κυρίων»! Θέλουμε τη διαφάνεια και την ορθή λειτουργία της αγοράς με όρους υγιούς ανταγωνισμού. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχει κάνει συστηματική δουλειά τους τελευταίους μήνες, για να ολοκληρώσει τη «χαρτογράφηση» των στρεβλώσεων, που βρίσκονται πίσω από το φαινόμενο της ακρίβειας».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.