ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Ευρωπαικη περιφερεια η Πελοποννησος- Ολη η ομιλια Περου Τατουλη

Φίλες και φίλοι μου, αγαπημένοι Πελοποννήσιοι συμπατριώτες μου,
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους θερμά πολίτες της Νέας Περιφέρειας για τη σημερινή σας παρουσία σήμερα εδώ, αλλά και για όλη αυτήν την κοινή μας πορεία που είναι βαθύτατα πολιτική, εξαιρετικά υπερβατική, ταυτόχρονα οραματική, αληθινή και ρεαλιστική. Μια πορεία που κατέληξε σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν επιδέχεται μια απλή ανάγνωση, αλλά σηματοδοτεί το καινούριο, ανοίγει νέους δρόμους, νέες ευκαιρίες και ελπίδες με πραγματικό αντίκρισμα.
Σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο κάποιοι άνοιξαν μαζί μας το μονοπάτι, ορισμένοι ακολούθησαν από την πρώτη στιγμή, άλλοι προστέθηκαν στην πορεία, ορισμένοι πείσθηκαν πρόσφατα και άλλοι, κριτικοί απέναντί μας, περιμένουν να δουν πώς θα κάνουμε πράξη τα όσα προεκλογικά υποσχεθήκαμε. Με όλους αυτούς τους ελευθερόφρονες πολίτες, τους πολίτες που αψήφησαν τα αναχρονιστικά υποδεκάμετρα με τα οποία κάποιοι εμμένουν να μετρούν τις κομματικές επιρροές, με όλους τους πολίτες που συγκροτούν την Νέα Πελοπόννησο, από σήμερα κιόλας πορευόμαστε μαζί. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς περιχαρακώσεις. Χωρίς μικρονοητικές μικροκομματικές αντιλήψεις. Αυτή είναι η αδιαπραγμάτευτη, απόλυτη, προσωπική μου δέσμευση. Και αυτό διότι, εμείς δεν έχουμε δουλείες. Δεν έχουμε ανεξόφλητες επιταγές. Δεν ήλθαμε εδώ απλώς για να αλλάξουμε φρουρά ή να βαυκαλιστούμε γύρω από τα μικρά τσιφλίκια εξουσίας μας. Δεν διαθέτουμε εμείς κουμανταδόρους, που θα εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη των πολιτών για να εξυπηρετήσουν τα οφέλη της παρέας τους. Δεν μας δεσμεύει τίποτε άλλο, παρά μόνον το μέλλον της Πελοποννήσου, η προοπτική ανάπτυξης που θέλουμε να δώσουμε στον τόπο μας, η ευημερία που οφείλουμε όλοι εμείς να εξασφαλίζουμε για τις οικογένειες και τα παιδιά μας.

Κυρίες και Κύριοι,
Το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Στόχος μας είναι να κάνουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου μια ευρωπαϊκή περιφέρεια, πρότυπο ανάπτυξης, μοντέλο τοπικής οικονομίας, παράδειγμα για την έξοδο όλης της χώρας από την κρίση. Και μην έχετε καμία αμφιβολία. Αυτό που ίσχυε στην προεκλογική περίοδο, με το ενδιαφέρον όλης της χώρας να έχει στραφεί πάνω στο δικό μας πολιτικό πείραμα, σήμερα έχει ενισχυθεί. Και είναι μάλιστα αυτό το ενδιαφέρον πια πολύ πιο ουσιαστικό, αφού αν εμείς επιτύχουμε, τότε δημιουργείται η δυνατότητα και για τον τόπο μας να ακολουθήσει το δικό μας καινούριο κι επιτυχημένο μοντέλο και να διασωθεί.
Και να είστε απόλυτα σίγουροι. Εμείς, εσείς και εμείς μαζί θα πετύχουμε. Η Νέα Πελοπόννησος θα είναι ο πιλότος. Αυτό εξασφαλίζει το Σχέδιο Δράσης που καταθέσαμε και που πολύ αυστηρά θα υπηρετήσουμε. Αυτό διασφαλίζουν οι σταθερές αρχές μας που επιβάλλουν ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση, συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα στις ενέργειες μας και απόλυτη διαφάνεια στο κάθε μας βήμα.
Φίλες και φίλοι μου,
Δεν θέλω να αναλωθώ σε λόγια που έχουν γίνει κλισέ. Όλοι μιλούν σήμερα για την πολύπλευρη κρίση μας. Και συνήθως είναι οι ίδιοι αυτοί, που απτόητοι κι αδιόρθωτοι, οι ίδιοι αυτοί που βούλιαξαν το πλοίο υποδύονται τώρα τους ναυαγοσώστες. Όμως εμείς γνωρίζουμε καλά ότι Μεσσίες δεν υπάρχουν πια. Η ελπίδα των πολιτών είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή η νέα Καλλικρατική Περιφέρεια είναι η δική μας μεγάλη ευκαιρία. Και μην έχετε καμία αμφιβολία.
Αν η κρίση δεν είχε βαθύνει τόσο πολύ, η διοικητική μεταρρύθμιση θα πελαγοδρομούσε ακόμη για χρόνια. Κι αυτό διότι, πέρα από λίγους οραματικούς και προοδευτικούς πολιτικούς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι μόνον ένα αποκεντρωμένο μοντέλο, αιρετής δημοκρατικά νομιμοποιημένης διοίκησης μπορεί να είναι επιτυχημένο, καμία εξουσία δεν παραχωρεί εύκολα δικά της μερίδια. Με απλά λόγια. Κάθε Καλλικράτης δεν είναι για καμία εξουσία εύκολη, ευχάριστη επιλογή.
Aντίθετα, ο Καλλικράτης ήταν μονόδρομος για την κεντρική εξουσία, επιλογή ανάγκης, επιλογή επιβίωσης για το κεντροβαρές μας κράτος. Ταυτόχρονα όμως ο Καλλικράτης, όπως άλλωστε και κάθε βήμα προς την εμπέδωση της δημοκρατίας, δεν είναι για εμάς ένα δώρο χωρίς τίμημα. Από εμάς εξαρτάται, από τη δική μας δύναμη για διεκδίκηση, από τη δική μας αποφασιστικότητα, πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά θα αναλάβουμε τις αρμοδιότητες μας, προκειμένου να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο, σε κανένα κέντρο εξουσίας, που θεωρεί ανόητα ότι θα αρκεστούμε στους θώκους μας, να ροκανίσει την αυτονομία που ο νέος θεσμός έχει εξασφαλίσει για εμάς. Οι γνωστές αδράνειες του εξουσιαστικού συντηρητικού κατεστημένου, που προσπαθεί να εγκλωβίσει την κοινωνία στο χτες, επειδή φοβάται ότι δεν θα βρει θέση σε ένα προοδευτικό αύριο, στην Νέα Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν ήδη καμφθεί. Πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή τη μεταρρύθμιση, και γνωρίζουμε πολύ καλά τους τρόπους όχι απλώς να την κάνουμε πράξη, αλλά να της δώσουμε κι άλλες προοπτικές και μεγαλύτερη δυναμική. Και σε αυτό είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Και σε αυτό δεσμευόμαστε απόλυτα σε κάθε κατεύθυνση. Εμείς δεν θα σας πούμε, μετά από τρία χρόνια, ότι εμείς θέλαμε, αλλά η κεντρική εξουσία δεν μας το επέτρεψε. Εμείς διεκδικούμε από σήμερα όλην την εξουσία, διότι θέλουμε να επωμιστούμε και όλην την ευθύνη.
Εμείς τιμούμε την εντολή των πολιτών και δεν δεχόμαστε καμία άνωθεν νόθευσή της.
Κυρίες και Κύριοι, Πελοποννήσιοι συμπολίτες μας,
Σήμερα, στην έδρα της Νέας Περιφέρειας, έχουμε έλθει να επιβεβαιώσουμε ότι αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αποτελέσουν ισχυρό καταλύτη για την δημιουργία μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας, η οποία θα έχει δικά της χαρακτηριστικά με κυριότερο την εξωστρέφεια, δικούς της διαύλους επικοινωνίας τόσο με τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης όσο και με την ευρωπαϊκή αγορά και σημαντική αυτοτέλεια.
Η συγκρότηση της Νέας Περιφέρειας σε έναν ενιαίο ισχυρό και αποτελεσματικό Μηχανισμό Διοίκησης αποτελεί μεγάλο στοίχημα για εμάς και είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε στο πρώτο κιόλας τρίμηνο. Όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουμε δημιουργήσει ένα Ενοποιημένο Οργανόγραμμα λειτουργίας για το σύνολο των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων της Περιφέρειας. Θα έχουμε υλοποιήσει την ενοποίηση λογιστηρίων των πέντε πρώην Νομαρχιών και της παλιάς Περιφέρειας. Θα έχουμε συντάξει έναν ενοποιημένο ισολογισμό κατά τα πρότυπα των επιχειρηματικών ομίλων και για την Νέα Περιφέρεια και για όλα τα νομικά πρόσωπα που υπάγονται σ’ αυτήν στον οποίο θα αποτυπώνεται πλήρως η οικονομική κατάσταση που παραλαμβάνουμε. Θα έχουμε συγκροτήσει όλα τα προβλεπόμενα γνωμοδοτικά συμβούλια και τις επιτροπές προκειμένου και την αποτελεσματικότητα του περιφερειακού συμβουλίου να δυναμώσουμε και τη δημοκρατικότητα και συμμετοχικότητα του νέου θεσμού να ενισχύσουμε.
Επίσης, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, θα έχουμε συντάξει κανονισμό λειτουργίας για όλες της υπηρεσίες της Περιφέρειας ο οποίος θα εξασφαλίζει την διαφάνεια σε όλες τις ενέργειες και κυρίως θα καθορίζει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις μας έναντι των συναλλασσόμενων πολιτών. Παράλληλα θα προβούμε στη δημιουργία ενοποιημένου μηχανογραφικού συστήματος που θα εξασφαλίζει ψηφιακή διαχείριση και παρακολούθηση σταδιακά όλων των ενεργειών που θα γίνονται στα πλαίσια της Περιφέρειας ανοικτό στο συναλλασσόμενο πολίτη. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις αρρυθμίες που προβλέπεται να δημιουργηθούν από τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο και είμαστε αποφασισμένοι πολύ γρήγορα να τις περιορίσουμε.
Είχαμε πει ότι η Νέα Περιφέρεια μας προσφέρει την μεγάλη ευκαιρία να κυβερνήσουμε τον τόπο μας μαζί με τους πολίτες. Αυτό θα κάνουμε. Τόσο τον στρατηγική σχεδιασμό, όσο και το επιχειρησιακό μας σχέδιο που θα εφαρμόσουμε για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα το θέσουμε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Ταυτόχρονα θα θεσμοθετήσουμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας της Περιφέρειας με τον επιχειρηματικό κόσμο και θα διερευνήσουμε όλους τους τομείς στους οποίους μπορούν να αναπτυχτούν επιχειρηματικές συνέργειες.
Πιστεύουμε στη συνεργασία. Δημιουργούμε ως εκ τούτου όλες τις προϋποθέσεις ώστε η Περιφέρεια να πάψει να λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός των Δήμων αλλά να αποτελέσει τον leader που θα τους συντονίσει σε μια ενιαία στρατηγική με συμβατές επιλογές και Διαδημοτικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν μειωμένο κόστος και μεγαλύτερη ανταπόδοση.
Είχαμε πει ότι εμείς πιστεύουμε στον ανθρώπινο παράγοντα. Αξιοποιούμε ως εκ τούτου το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Η ανυπαρξία προοπτικής και οι γκρίζοι κομματικοί συσχετισμοί που υπονόμευαν μέχρι σήμερα την αξιοκρατία και έκαμπταν την διάθεση για εργασία και προσφορά των συμπολιτών μας εργαζομένων στις νέες περιφερειακές δομές, δεν έχουν θέση στο δικό μας πλάνο. Εκτός πλάνου είναι και τα μέχρι σήμερα στεγανά φέουδα εξουσίας που έχουν επί χρόνια καλλιεργηθεί στα γρανάζια του συστήματος, δημιουργώντας επιπλέον γραφειοκρατίες και διαπλοκές. Όποιο απόστημα υπάρχει θα σπάσει. Άλλωστε, στη λογική αυτή ,και στη βάση της διαχρονικής προσωπικής μου δέσμευσης για διαφάνεια στον δημόσιο βίο και αποτελεσματική αξιοποίηση ακόμη και του τελευταίου ευρώ, έχουμε ήδη δώσει σαφείς οδηγίες, προκειμένου να θέσουμε ένα νέο πλαίσιο στα δημόσια έργα. Βάζουμε από σήμερα τέλος στους κλειστούς διαγωνισμούς, τις κλειστές προσφορές και τις γνωστές μελετοκατασκευές. Από εδώ και στο εξής, θα έχουμε μόνο ανοικτούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, με αυστηρό έλεγχο της ποιότητας στην παράδοση των έργων, προκειμένου να μην αφήνεται σε κανέναν το περιθώριο να πιστέψει ότι μπορούν να παιχτούν παιχνίδια σε βάρος των πολιτών της Πελοποννήσου και του δημόσιου συμφέροντος.
Είχαμε δεσμευτεί ότι άμεσα θα ενεργοποιήσουμε το ΕΣΠΑ. Πολύ σύντομα θα αξιολογήσουμε και θα συμβασιοποιήσουμε τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, αλλά κυρίως θα προχωρήσουμε και στους άξονες που ως σήμερα σημειώνονται καθυστερήσεις. Τέλος, μέσα στο 2011 θα έχουμε αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου η Περιφέρεια Πελοποννήσου να λειτουργεί δικό της Γραφείο στις Βρυξέλλες, με στόχο να συμμετάσχουμε σε όσο τον δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα περιφερειακής χρηματοδότησης.

Κυρίες και Κύριοι, συνάδελφοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κύριοι αντιπεριφερειάρχες,
Εύχομαι να έχουμε μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο. Η δημοκρατία δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Απαιτεί πολύ κόπο, ψυχικό σθένος, γνώσεις, επισταμένη εργασία και συνεχή επαγρύπνηση. Θα χτίσουμε μαζί τους νέους θεσμούς, απαιτώντας από τους πολίτες να μας κρίνουν σκληρά, να μην αρκούνται στα μικρά , αλλά να διεκδικούν τα μεγάλα και όλα αυτά για τα οποία εμείς έχουμε δεσμευτεί. Δεν θέλουμε οι πολίτες να χαϊδέψουν κανέναν μας. Αλλά κι εμείς αντίστοιχα, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, δεν θα δειλιάσουμε να πούμε όλες τις αλήθειες, προβάλλοντας αντίσταση σε όλες εκείνες τις λαϊκίστικες, ιδιοτελείς προσεγγίσεις και τις ρητορείες που τόσο ζημίωσαν τον τόπο μας και υπονόμευσαν το μέλλον των παιδιών μας.
Τα γνωστά βαρύγδουπα λόγια της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν έχουν καμία θέση στη Νέα Περιφέρεια. Ο δημόσιος διάλογος είναι εδώ ανοικτός και ξεκάθαρος, οι σχέσεις μας με τους συμπολίτες μας είναι καθαρές, ισότιμες και χωρίς εξαρτήσεις, οι πολιτικές που αναλαμβάνουμε έχουν πάντα σημείο εκκίνησης την βούληση των πολιτών, αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές με αρραγή και συνεκτικό τον πολύτιμο κοινωνικό μας ιστό. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κοινωνικό δίκτυο, έναν νέο κοινωνικό ιστό για τις πραγματικά ευπαθείς ομάδες, απαραίτητο στοιχεία για να στηρίξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη που τόσο τον χρειαζόμαστε, και μάλιστα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.
Κυρίες και Κύριοι, φίλες και φίλοι μου,
Από σήμερα είμαστε όλοι και Αρκάδες, είμαστε όλοι και Αργολιδείς, και Κορίνθιοι και Λάκωνες και Μεσσήνιοι. Είμαστε όλοι Πελοποννήσιοι. Είμαστε όλοι πολίτες της Νέας Περιφέρειας. Μαζί θα εργαστούμε προκειμένου να φέρουμε δουλειές στον τόπο μας, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, να δημιουργήσουμε τα εχέγγυα για αυτόνομη οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτήν τη δύσκολη διαδρομή που έχουμε ξεκινήσει, θα μιλάμε μεταξύ μας μόνο τη γλώσσα της αλήθειας. Άλλωστε, η υπέρβαση, που είχε συντελεστεί ήδη στην κοινωνία, πριν αποτυπωθεί στην κάλπη, προοιωνίζεται και την επιτυχία της υπέρβασης όλων εκείνων των αναχωμάτων που μας έχουν κρατήσει για δεκαετίες καθηλωμένους στην οπισθοδρόμηση και την μιζέρια. Στην Νέα Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υπερβούμε τον κομματισμό στη Διοίκηση, τις γνωστές πελατειακές σχέσεις, τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδρομές που αποτελούν φυτώρια εύκολου πλουτισμού και διαφθοράς, την εύκολη σπατάλη που για χρόνια φορτώναμε στις πλάτες των επόμενων γενιών, την νοοτροπία ότι μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση έρχονται κάποιοι καινούριοι , απλώς για να εγκαταστήσουν το δικό τους βιλαέτι εξουσίας και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα τα δικά τους και των φίλων τους.
Σε αυτές τις αρχές στέκομαι αδιαπραγμάτευτος. Αυτές τις αρχές δεν τις διαπραγματευόμαστε. Πάνω σε αυτές τις Αρχές, πάνω στο Σχέδιο Δράσης και τις προγραμματικές μας θέσεις, βάσει των οποίων λάβαμε και την λαϊκή, τη δική σας εντολή, θα χτίσουμε όλοι μαζί την Νέα Πελοπόννησο, ένα πρότυπο τοπικής οικονομίας, πυρήνα ανάπτυξης, πιλότο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, υπερβαίνοντας κάθε αντίδραση, κάθε ανάχωμα, κάθε συγκεντρωτικό αντανακλαστικό μπροστά στην επιχειρούμενη αποκέντρωση.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.