ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Κρατος αισχροκερδεις παντου-Ανυπαρκτη η Κυβερνηση

Υπάρχει κυβέρνηση να μας προστατέψει ;
Η ΜΕΣΗ τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κινείται πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα στη χώρα μας. Παραμονές εορτών διαμορφώθηκε στο 1,60 ευρώ το λίτρο, τιμή που είναι και η υψηλότερη στην Ευρώπη αλλά και, ιστορικά, στην Ελλάδα. ΣΕ περισσότερους από 20 νομούς η τιμή εκτινάσσεται έως και στο 1,70 ευρώ το λίτρο! ΕΙΝΑΙ σύνηθες τα τελευταία χρόνια να ... παρατηρείται αυτό το φαινόμενο της ανόδου, τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο ή να αποδίδεται στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σαφώς τον πρώτο λόγο έχουν οι κερδοσκόποι οι οποίοι, όμως, εκμεταλλεύονται το τεράστιο κενό που υπάρχει στον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό, καθώς και τα αλλεπάλληλα λουκέτα που μπαίνουν στα πρατήρια, σε συνδυασμό με τους μειωμένους όγκους πωλήσεων βενζίνης.
ΕΙΝΑΙ λογικό ένας επιχειρηματίας να αδράξει οποιαδήποτε ευκαιρία που θα του επιφέρει κέρδος. Το πρόβλημα δεν είναι αυτός ο επιχειρηματίας ή ακόμη δύο-τρεις εταιρείες που ελέγχουν την αγορά. Για το καπιταλιστικό σύστημα αυτό είναι αυτονόητο. ΑΛΛΑ για μια κυβέρνηση, που ακόμη επαίρεται ότι υπηρετεί σοσιαλιστικά ιδεώδη, παρά τον εγκλωβισμό της στις επιταγές του Μνημονίου, η έκρηξη των τιμών απλώς δεικνύει την ανεπάρκειά της ή την ανικανότητά της να ελέγξει την αγορά, υπερασπιζόμενη τον καταναλωτή. ΔΙΟΤΙ η αύξηση της τιμής της βενζίνης συμπαρασύρει στην ακρίβεια και άλλα καταναλωτικά αγαθά, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κάθε νοικοκυριού, ειδικά αυτές τις ημέρες χαράς και συνεύρευσης. ΔΕΝ είναι δικαιολογία ότι η άνοδος οφείλεται στους φόρους που από πέρυσι έχουν αυξηθεί έως και 50%. Σημασία έχει ο έλεγχος της αγοράς. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η ύπαρξη ενός ελεγκτικού μηχανισμού με αποτελεσματικότητα και κύρος, που θα αποτρέπει κερδοσκοπικά φαινόμενα και θα διασφαλίζει το πορτοφόλι του πολίτη από τέτοιου είδους επιθέσεις.
ΓΙΑ να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτούνται μεθοδικότητα και εργατικότητα, έννοιες, όμως, που φαίνονται ξένες στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Το να καταδικάζεις απλώς τη συμπεριφορά των πρατηριούχων δεν οδηγεί πουθενά• απαιτούνται μέτρα, εδώ και τώρα, ώστε να αποφευχθούν η αισχροκέρδεια και η ασυδοσία των λιανικών πωλητών (που τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι, έστω και σε βάρος άλλων). Εξάλλου αυτοί μεταφέρουν την ευθύνη στις μεγάλες εταιρείες εμπορίου πετρελαίου.
ΦΑΥΛΟΣ κύκλος. Εως ότου η κυβέρνηση αποφασίσει ότι είναι κυβέρνηση• με έλεγχο και κύρος.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.