ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Σωπατε- Μιλησε ο Μεσσηνιος Παυλοπουλος για τα ομολογα!

Επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δημοσιοποίησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με τα οποία… από τις αρχές του 2010 μέχρι και το τέλος του 2011, οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, η Τράπεζα της Ελλάδος και ιδιώτες αποταμιευτές, αγόρασαν πολύ μεγάλο αριθμό ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών, «απομειώθηκε εντυπωσιακά».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ που κοινοποίησε στον βουλευτή το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στις 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας εμφανίζεται να κατέχει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό ανέρχεται στα 86,2 δισ. (αύξηση κατά 51,2%). «Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε κατά το 2010 – δηλαδή κατά την περίοδο εισόδου στο Μνημόνιο και ύστερα» σημειώνει ο βουλευτής.
Την ίδια περίοδο, το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών, μειώνεται από 141,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2010, σε 45,9 δισ. το τέλος του ίδιου έτους – και σε 35 δισ. στις 31/12/2011.
«Κατά την περίοδο που η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και πρωτίστως ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξόρκιζαν κάθε έννοια αναδιάρθρωσης του χρέους, οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφόρτωναν» τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αγόραζαν οι ελληνικές τράπεζες και ιδίως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες αποταμιευτές, που, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρξαν τα κυριότερα θύματα από τις απώλειες του PSI» σχολιάζει στη δήλωσή του ο βουλευτής. «Πέρα από την διερεύνηση των ευθυνών εκείνων οι οποίοι οδήγησαν στην κατάσταση αυτή, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί καταλλήλως το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών των ασφαλιστικών ταμείων και των ιδιωτών ομολογιούχων, κατά τα πρότυπα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ή με παρεμφερείς μεθόδους που θα επιλέξει η κυβέρνηση» καταλήγει ο κ. Παυλόπουλος.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.