ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΔΗΜ.ΑΡ.

Να ριχτεί φως στο τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο ζητάει η Δημοκρατική Αριστερά, που σε ανακοίνωσή της κρίνει ως απαράδεκτη τη στάση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη και των υπουργών της κυβέρνησης…Η Δημοκρατική Αριστερά τάσσεται υπέρ της μείωσης των σκουπιδιών, της ανάκτησης, διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης. Όπως σημειώνει όμως, φαίνεται ότι προς άλλη κατεύθυνση θα κινηθεί ο προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού της Περιφέρειας.
Ειδικότερα, το κόμμα σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής: «Η Δημοκρατική Αριστερά Πελοποννήσου θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου και οι 4 υπουργοί της Κυβέρνησης κρατούν επτασφράγιστο μυστικό από τους πολίτες της Πελοποννήσου όλα τα στοιχεία που αφορούν το διαγωνισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τους καλούμε άμεσα να απαντήσουν σε όλα τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει και τεθεί στο δημόσιο διάλογο:
1. Άλλαξε ή όχι ο περιφερειακός σχεδιασμός που είχε εγκριθεί το 2010 και προέβλεπε ανακύκλωση στην πηγή και λειτουργία ΧΥΤΥ;2. Τι θα γίνει με όλους του ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους στην Πελοπόννησο που μολύνουν το περιβάλλον, μέχρι το έτος 2016 που υποτίθεται θα ολοκληρωθεί ο εγκριθείς σχεδιασμός;3. Ποια είναι η τεχνική λύση που έχει προκριθεί; Γιατί μας την κρύβουν;4. Που προβλέπεται να χωροθετηθούν οι δράσεις του σχεδιασμού (σταθμοί μεταμόρφωσης απορριμμάτων και, εργοστάσια επεξεργασίας);5. Είναι εξασφαλισμένες οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και πότε προβλέπεται να εγκριθούν;6. Γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί οι οικονομικές και τεχνικές προσφορές των υπολοίπων συμμετασχόντων στο διαγωνισμό;7. Γιατί δεν μας λένε από ποια στοιχεία προκύπτει ότι η προσφορά της μειοδότριας εταιρίας των 61 ευρώ ανά τόνο, αλλά και η προσφορά για την συνολική επένδυση ήταν η πλέον συμφέρουσα;8. Τι ακριβώς αφορά η προσφορά των 61 ευρώ ανά τόνο; Αποτελεί πρόσθετο κόστος που θα επιβαρύνει τον πολίτη πέραν των ισχυόντων δημοτικών τελών που καλύπτουν τα έξοδα αποκομιδής και μεταφοράς των οικιακών αποβλήτων;9. Έχει τεθεί κατώτατο πλαφόν στις ποσότητες απορριμμάτων που πρέπει να παραδοθούν στη μειοδότρια εταιρεία; Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό διότι η τυχόν θέσπιση πλαφόν στις ποσότητες αποτελεί ένα σοβαρό αντικίνητρο στο να προχωρήσουν οι Δήμοι σε προγράμματα ανακύκλωσης στην πηγή.10. Πως προβλέπεται να γίνει η διαχείριση νοσοκομειακών, αγροτικών και βιομηχανικών και βιοτεχνικών αποβλήτων;11. Πόσο προβλέπεται να είναι το κόστος που θα επιβαρύνει τους ΟΤΑ και κατ΄ επέκταση τους φορολογούμενους δημότες από τη λύση που έχει επιλεγεί και την οποία δεν έχουν ανακοινώσει;

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.