ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΔΕΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Μεσσηνίας, καρδιολόγου Εμμανουήλ Μάκαρη, όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές ήταν κανονικά στις θέσεις τους. Όπως σχολιάζει ωστόσο ο ίδιος, το υπουργείο πρέπει να προβεί σε ουσιαστικούς ελέγχους που έχουν να κάνουν με τα σοβαρά προβλήματα της φύλαξης του Νοσοκομείου, των ελλείψεων προσωπικού, κ.λπ.
Γράφει ο Εμμανουήλ Μάκαρης στην ανακοίνωσή του: «Στις 14/8 και ώρα 3:00 πρωινή επιθεωρητές του Σώματος Eπιθεωρητών Yπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Καλαμάτας με σκοπό τη διαπίστωση της εύρυθμης ή μη λειτουργίας του.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διαπιστώθηκε ότι όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές που προβλέπονταν από το πρόγραμμα εφημεριών ήταν παρόντες.
Ως πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας επισήμανα στους επιθεωρητές τα ακόλουθα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και του Νοσοκομείου:
1. Ελλιπής φύλαξη του χώρου του Νοσοκομείου. Διαπιστώθηκε η παρουσία ανθρώπων που δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο του Νοσοκομείου. Αναφέρθηκαν επίσης τα συχνά επεισόδια κλοπών και διαρρήξεων που συμβαίνουν στο χώρο του Νοσοκομείου αλλά και του προαύλιου χώρου.
2. Το πρόγραμμα εφημεριών όπως καταρτίζεται από τη διοίκηση δεν καλύπτει όλες τις ειδικότητες, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες (π.χ. δεν υπάρχει ορθοπαιδικός σε 24ωρη εφημερία).
3. Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι σημαντικές αφού πάνω από το 35% των προβλεπόμενων θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού είναι κενές.
4. Σε περίπτωση ασθένειας ή παραίτησης κάποιου ιατρού δεν γίνεται αντικατάσταση αυτού σε εύλογο χρονικό διάστημα. Έτσι ακόμα και τώρα δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
5. Λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό καταστρατηγείται κατ' επανάληψη η ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει εβδομαδιαία εργασία 48 ωρών. Επιμελητές αλλά και ειδικευόμενοι καλούνται να εργαστούν 70, 80 ή και 90 ώρες εβδομαδιαίως. Η αναγκαστική υπερεργασία όχι μόνο επιβαρύνει την υγεία των ιδίων αλλά θέτει σε κίνδυνο και την υγεία των ασθενών.
6. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών στελεχώνεται κυρίως από ειδικευόμενους ιατρούς χωρίς τη συνεχή παρουσία των ειδικών ιατρών οι οποίοι έχοντας την ευθύνη των αντίστοιχων κλινικών πρέπει να παρευρίσκονται σε αυτές.
Το Σωματείο των Νοσοκομειακών Ιατρών του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι βρίσκεται πάντα στις επάλξεις της δημόσιας υγείας με προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Καλούμε το υπουργείο υγείας να προβεί σε ουσιαστικούς ελέγχους στις μονάδες υγείας για να διαπιστώσει τα σοβαρά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.