ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Το ρουσφέτι ζει και βασιλεύει στον κρατικό μηχανισμό
Οι παθογένειες της σύγχρονης Ελλάδας, και ειδικά αυτές που αφορούν στον τρόπο στελέχωσης της κρατικής μηχανής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, είναι ακόμη παρούσες. Αποτυχόντες βουλευτές, κατ’ επάγγελμα πολιτευτές, συνεργάτες υπουργών και βουλευτών, ακόμα και κομματικά στελέχη έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμες θέσεις, με μοναδικά διαπιστευτήρια τις καλές τους σχέσεις με το σύστημα εξουσίας, την κομματική διαδρομή, τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια και τις όποιες άλλες «εκλεκτικές συγγένειες». Θα περίμενε κανείς, σε μια εποχή που η χώρα δοκιμάζεται και η κοινωνία είναι στα όριά της με τις συνεχείς περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, οι επιλογές σε θέσεις-κλειδιά της πολύπαθης Δημόσιας Διοίκησης, αν μη τι άλλο, να έχουν τα στοιχειώδη εχέγγυα της αξιοκρατίας.
Για άλλη μία φορά όμως, οι παλαιοκομματικές πρακτικές που ίσχυαν σχετικά με τη νομή και τη διαχείριση της εξουσίας όχι μόνο δεν αποφεύχθηκαν, αλλά βρίσκουν πλήρη νομιμοποίηση ακόμα και στη σκληρή, για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, εποχή του Μνημονίου. Ο κατάλογος με τα «γαλάζια» κυβερνητικά στελέχη είναι μακρύς και περιλαμβάνει πρόσωπα που είχαν αξιοποιηθεί στις κυβερνήσεις του κ. Κώστα Καραμανλή, κομματικά στελέχη της Συγγρού, άλλα που προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ, λιγότερα από τη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και τον ΛΑΟΣ του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη και, βέβαια, ικανό αριθμό έμπιστων του Μεγάρου Μαξίμου.
Tα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν τα πρόσωπα που τοποθέτησε η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα εξουσίας, από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης του τόπου από τον κ. Σαμαρά μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν και νέα ονόματα, που αφορούν μερικές από τις θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων που κατείχαν στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία αποχώρησε από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλα, σε οργανισμούς, δημόσιους φορείς, ΔΕΚΟ και Διοικητικά Συμβούλια οργανισμών. Αλλωστε, μετά την αποχώρηση του κόμματος του κ. Φώτη Κουβέλη από την κυβέρνηση, τα δεδομένα αλλάζουν και η κατανομή των υπόλοιπων θέσεων του κρατικού μηχανισμού θα γίνει μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με τη γνωστή αναλογία βέβαια, 2 προς 1.
Πάντως, όπως ενημερώνονται τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η λίστα με τις τοποθετήσεις νέων γραμματέων, προέδρων και διοικητών αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο. Αυτό γιατί ήδη αρκετοί από τους υπουργούς που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μετά και τον τελευταίο ανασχηματισμό έχουν ζητήσει παραιτήσεις στελεχών από θέσεις-κλειδιά σε γραμματείες και οργανισμούς που εποπτεύουν, αφού οι τοποθετήσεις αυτές δεν έχουν την προσωπική τους σφραγίδα.
Φαίνεται λοιπόν πως την ώρα που η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων απασχολεί την κυβέρνηση, κάποιοι όχι μόνο δεν πτοούνται, αλλά διεκδικούν με επιμονή κρατικά πόστα.
Γενικοί και ειδικοί γραμματείς με τα… πασίγνωστα προσόντα
Μεταξύ των στελεχών που επιλέχθηκαν για τις γενικές γραμματείες είναι ο ακλόνητος περιφερειάρχης Κρήτης επί Καραμανλή, Σεραφείμ Τσόκας, που ανέλαβε γ.γ. Ανάπτυξης, ενώ ο πρώην διευθυντής της Ν.Δ., μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και πρώην μέλος στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, Μενέλαος Δασκαλάκης, τοποθετήθηκε στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών. Επίσης, ο στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά και πολιτευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος, ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων. Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή τοποθετήθηκε ο πρώην ειδικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Παπανδρέου και παλιός ΟΝΝΕΔίτης, Γιώργος Στεργίου, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Γιάννης Πανούσης, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων.
Οσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρώην γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου και πρώην γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και πρώην ειδικός γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Αγγελος Συρίγος, τη Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής. Η πρώην γραμματέας Νέας Γενιάς και πρώην στέλεχος της ΔΗ.ΣΥ., Βάσω Κόλλια, ανέλαβε τη Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
Υπουργεία
Στο υπουργείο Εξωτερικών, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, πρώην πρόεδρος του ΟΤΕΚ, πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ και φίλος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, Αριστείδης Καλογερόπουλος, τοποθετήθηκε στη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ η Μάγδα Καρακόλη, πολιτεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης, στη Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Στο Παιδείας, ο πρώην ειδικός γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και πρώην ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Θανάσης Κυριαζής, ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου και ο παλιός ΟΝΝΕΔίτης Παναγιώτης Κανελλόπουλος τη Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Γραμματέας του υπουργείου Υγείας ανέλαβε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, πολιτευτής Κορίνθου, πρώην πρόεδρος στον ΟΔΙΕ και διευθυντής Οικονομικών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας επί Β. Μεϊμαράκη, Πελοπίδας Καλλίρης. Επίσης, ο αδερφός του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Απόστολου Ανδρεουλάκου και πρώην γ.γ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί Ν. Δένδια, Θανάσης Ανδρεουλάκος, τοποθετήθηκε γραμματέας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τον πρώην υφυπουργό Τουρισμού, Τάσο Λιάσκο, να τοποθετείται στο Τουρισμού.
Στο Ναυτιλίας, ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού, Θανάσης Μπούσιος, ορίστηκε γενικός γραμματέας και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και πολιτευτής στη Μυτιλήνη, Κώστας Μουτζούρης, γραμματέας Λιμένων. Ακόμα, τοποθετήθηκαν ο πρώην υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, γραμματέας
Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο τέσσερις φορές πρώτος επιλαχών στην Α’ Θεσσαλονίκης -αφού την έδρα καταλαμβάνει ο Κώστας Καραμανλής- Παναγιώτης Κόκκορης, γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, αντικαθιστώντας τον Νίκο Καραχάλιο, ανέλαβε ο Πάνος Λειβαδάς, πολιτευτής στην Περιφέρεια Αττικής και πρώην γραμματέας Ενημέρωσης, και ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής. Από το λόμπι των μηχανικών που στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές, ο Σωκράτης Αλεξιάδης είναι στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας Αστικού Περιβάλλοντος.
ΣΔΟΕ
Ο φίλος του Αντώνη Σαμαρά, πρώην προϊστάμενος της ΔΟΥ Μεσσήνης και δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Στέλιος Στασινόπουλος, ανέλαβε ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ. Οσο για το πρώην στέλεχος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Οικονόμου, τοποθετήθηκε στην Ειδική Γραμματεία του Αμυνας, ενώ ο πολιτικός φίλος του κ. Αβραμόπουλου, και με σχέσεις με το Μαξίμου, Δημήτρης Ιατρίδης, ανέλαβε την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τέλος, ο πρώην ειδικός γραμματέας στο Ανάπτυξης επί Δημήτρη Σιούφα και πρώην γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, Σπύρος Ευσταθόπουλος, που προωθήθηκε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, παραιτήθηκε, όπως και ο Γιώργος Μέργος από τη Γ.Γ. Οικονομικών (είχε την ίδια θέση και επί Αλογοσκούφη), λόγω άσκησης δίωξης στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε., της προηγούμενης διοίκησης, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο.
Οργανισμοί
Μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών που αξιοποιήθηκαν στους μεγάλους οργανισμούς είναι ο πρώην γραμματέας του υπ. Εργασίας, κουμπάρος του Λευτέρη Ζαγορίτη και στενός συνεργάτης του Νίκου Νικολόπουλου μέχρι να φύγει από τη Ν.Δ., Δημήτρης Κοντός. Ο τελευταίος ανέλαβε τον ΕΟΠΠΥ, αντικαθιστώντας τον Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο (πρώην βουλευτή Εύβοιας), αφού στο ενδιάμεσο πέρασε και από τον ΟΓΑ.
Διοικητής στον ΟΓΑ είναι ο πρώην βουλευτής Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης, ενώ ο πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ και πολιτικός φίλος του Β. Μεϊμαράκη, Θοδωρής Αμπατζόγλου, στον ΟΑΕΔ. Επίσης, ο φίλος του κ. Σαμαρά και πολιτευτής Φωκίδας, Κώστας Παπαθανασίου, υποδιοικητής στο ΙΚΑ και ο πολιτευτής Περιφέρειας Αττικής Μάκης Γάκης, υποδιοικητής του ΟΑΕΕ.
Στους οργανισμούς του Ανάπτυξης, ο Δημήτρης Κούκης, πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής, πρώην μέλος της Πολιτικής Ανοιξης και πολιτευτής στη Β’ Αθηνών, τοποθετήθηκε διοικητής ΥΠΑ, ο υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής Στέφανος Αγιάσογλου, πρόεδρος στην Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, ενώ ο πρώην διοικητής της Ολυμπιακής και του ΟΕΚ, Αντώνης Σελιανάκης, διοικητής στο ΕΤΕΑ.
Πρόεδρος στις Αστικές Συγκοινωνίες ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, γραμματέας της ΔΗ.ΣΥ. και πρώην γ.γ. Καταναλωτή, Γιάννης Οικονόμου, με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο ΗΣΑΠ, πρώην πρόεδρο του ΚΕΔΕΟ και πολιτικό φίλο του Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Παπαθανάση, να τοποθετείται πρόεδρος στη ΣΤΑΣΥ.
Ακόμη, ο πολιτευτής Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην αντινομάρχης Γιάννης Παλαιστής ανέλαβε πρόεδρος του ΣΑΣΘ, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Πάρης Σαββαΐδης, πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., ενώ ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κωστή
Χατζηδάκη, Νίκος Πευκιανάκης, αντιπρόεδρος της Αττικό Μετρό. Αντιπρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ τοποθετήθηκε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Κουρέτας.
Στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, τη θέση του αντιπροέδρου ανέλαβε ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και νυν οικονομικός διευθυντής του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής», Κώστας Δόλογλου, και ο πολιτευτής Κοζάνης, πρώην γραμματέας Οργανωτικού Ν.Δ. και πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Διαμαντής Βαχτσιαβάνος, διευθύνων σύμβουλος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιπλέον, ο φίλος του Αντώνη Σαμαρά και μέλος της Π.Ε. Γιάννης Γιαρέντης ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στον ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ.
Ο επίσης φίλος του πρωθυπουργού, Κώστας Λουρόπουλος, τοποθετήθηκε πρόεδρος στον ΟΠΑΠ, ενώ ο επιχειρηματίας και πρώην υποψήφιος της «Δράσης» του Στέφανου Μάνου, που στις τελευταίες εκλογές κατέβηκε με τη Ν.Δ., Στέλιος Σταυρίδης, πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ . Εν τω μεταξύ, το πρώην στέλεχος της Πολιτικής Ανοιξης, Αριστείδης Ματιάτος, ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.
Ακόμα, πρόεδρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετήθηκε ο πρώην βουλευτής Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος, με γενικό διευθυντή τον πρώην πολιτευτή Κομοτηνής και πολιτικό φίλο του Αρη Σπηλιωτόπουλου, Κυριάκο Μπαμπασίδη. Η πολιτεύτρια της Β’ Αθήνας, που πέρασε και από τον ΛΑΟΣ, Τάνια Ιακωβίδου, είναι πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αντιπρόεδρο τον προερχόμενο από το Συνδικαλιστικό της Ν.Δ., Γιώργο Κανελλόπουλο.
Στον Οίκο Ναύτου, χρέη προέδρου ανέλαβε ο αναπληρωτής Οργανωτικού Ν.Δ., Χρήστος Παρράς, ενώ ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπ. Παιδείας Σωτήρης Γκλαβάς τοποθετήθηκε πρόεδρος στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο διευθυντής Διαγραμματειακού της Ν.Δ., συνεργάτης του Γιώργου Πατούλη και πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Αλέκος Κόκκαλης, ανέλαβε αντιπρόεδρος στο Πράσινο Ταμείο.
ΕΥΠ. Ο αναπληρωτής διευθυντής Ν.Δ. και πρώην γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Θόδωρος Δραβίλας, ανέλαβε διοικητής ΕΥΠ, με τον Παναγιώτη Κοντούλη και τον αντιστράτηγο ε.α., πρώην αστυνομικό περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Γιώργο Καμαρινόπουλο, ως υποδιοικητές.
Οι «πρώην» που βρίσκουν στασίδι στις Περιφέρειες
Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Αττική τοποθετήθηκε ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω, στενός φίλος του Β. Μεϊμαράκη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καλογερόπουλος. Μάλιστα, με απόφαση της κυβέρνησης θα αναλάβει και την ειδική γραμματεία που θα συσταθεί για τη διαχείριση των αποβλήτων. Οσο για τον πρώην ευρωβουλευτή, πρώην γραμματέα Οργανωτικού και πολιτευτή Α’ Αθηνών, Μανώλη Αγγελάκα, ανέλαβε την υπερ-περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Η πρώην βουλευτής Λέσβου, Χριστιάνα Καλογήρου, ανέλαβε την Περιφέρεια Αιγαίου, ενώ ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Δεικτάκης, αυτήν της Κρήτης. Πριν από λίγα 24ωρα, η πολιτεύτρια της Α’ Θεσσαλονίκης με τη Ν.Δ., Βασιλική Ευταξά, τοποθετήθηκε υπερπεριφερειάρχης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, θέση που κατείχε η ΔΗΜ.ΑΡ.
Στις ΔΥΠΕ
Για την Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής επελέγη ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ και πολιτευτής Αρκαδίας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ στη Μακεδονία, ο πρώην πρόεδρος ΝΟΔΕ Δράμας, αντινομάρχης, πολιτευτής και στέλεχος της ΔΗ.ΣΥ., Σάκης Ανδριόπουλος.
Στην Πελοπόννησο τοποθετήθηκε ο πρώην πολιτευτής Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κατσιβέλας, και στην Κρήτη, ο πρώην νομάρχης Χανίων και πολιτευτής Γρηγόρης Αντωνάκης. Διοικητής στο ΕΚΕΠΥ, στην ίδια θέση που ήταν και επί Καραμανλή, ανέλαβε ο Παναγιώτης Ευσταθίου, ενώ ο φίλος του κ. Σαμαρά, πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και πρώην πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ Πελοποννήσου, Χρήστος Γιάνναρης, πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών του υπ. Υγείας, με τον πολιτευτή Λέσβου Δημήτρη Παπαγιαννίδη να τοποθετείται στο ΕΚΑΒ.
Μέλη ΔΣ
Πάντως, μια σειρά από στελέχη αξιοποιήθηκαν και σε Διοικητικά Συμβούλια. Ο αν. γραμματέας της Ν.Δ., πρώην γραμματέας Οργανωτικού, πρώην διευθύνων σύμβουλος θυγατρικής του ΟΤΕ και πρώην διευθυντής του Σάββα Τσιτουρίδη, Κώστας Ζωντανός, τοποθετήθηκε στη ΔΕΗ μαζί με τον γραμματέα Συνδικαλιστικού, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του τελευταίου συνεδρίου και πρώην πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, Φίλιππο Ταυρή.
Στον ΟΠΑΠ ανέλαβε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος στον ΟΔΙΕ, γραμματέας Εκλογικής Επιτροπής Ν.Δ., Επαμεινώνδας Λεκέας, όπως και η πολιτεύτρια της Β’ Πειραιά, Δέσποινα Λασκαρίδου.Ο πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης, Ανδρέας Καλδής, μαζί την πολιτεύτρια Αιτωλοακαρνανίας και σύμβουλο του Γιάννη Βρούτση, Γεωργία Μπόκα, τοποθετήθηκαν στον ΕΟΠΠΕΠ. Ο στενός συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη, Στάθης Σταθόπουλος, είναι στα ΕΛ.ΤΑ., ενώ ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Αλογοσκούφη και πολιτικός φίλος του Ανδρέα Ψυχάρη, Μάριος Τσάκας, τοποθετήθηκε ως μέλος της Επιτροπής Προμηθειών.
Στο Δ.Σ. του ΕΟΤ ορίστηκε η πρώην νομική σύμβουλος της ΕΡΤ, Ανδριανή Παπανδριανού, ενώ ο ΟΝΝΕΔίτης και πολιτικός φίλος των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπαμιμίκου, Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, στο Πράσινο Ταμείο.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.