ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Η απάντηση στο σχολικό εκφοβισμό

paidia8Της Εμμανουέλα Αάμερ Μουλατσιώτη
Σχολικός Εκφοβισμός. Άλλη μια παθογένεια της κοινωνίας μας. Τι φταίει; Πως θα σταματήσει; Γιατί συμβαίνει; Όλες αυτές τις ερωτήσεις τις έχουμε κάνει. Ίσως ήρθε η ώρα να κάνουμε άλλη μια. Καθένας στον εαυτό του. ΕΣΥ τι κάνεις για αυτό;
Η Caitlin Haacke είναι μαθήτρια γυμνασίου στον Καναδά. Και η Caitlin ,όπως και πολλά συνομήλικα παιδιά της ,έπεσε θύμα σχολικού εκφοβισμού. Όμως η Caitlin, δεν αντέδρασε σαν όλα τα άλλα παιδιά. Όταν μέσω facebook την είπαν να αυτοκτονήσει ,αποφάσισε να μην το αφήσει έτσι. Το τι έκανε θα σας εκπλήξει.
H Caitlin πήρε τα γνωστά αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων έγραψε επάνω ενθαρρυντικά και αισιόδοξα μηνύματα και τα κόλλησε σε όλα τα ντουλάπια του σχολείου. Έτσι ώστε κάθε μαθητής να νιώσει μόλις τα δει ξεχωριστός. Σαν αντιστάθμισμα στο Bullynig που ανεπανόρθωτα πληγώνει τις ευαίσθητες ψυχές, κάνοντας τες μια ζωή να αισθάνονται ανεπαρκείς, η Caitlin προσέφερε στους συμμαθητές της στιγμές χαράς αλλά και στιγμές αλήθειας. Γιατί η μόνη αλήθεια σε αυτή τη ζωή είναι πως καθένας είναι μοναδικός ,ξεχωριστός και σημαντικός!
Μια αλήθεια που συνάδει και με την προσωπικότητα της ίδιας της Caitlin. Ευγενική ,αισιόδοξη ,πανέξυπνη και πάνω από όλα αγωνίστρια. Μια κοπέλα που εναντιώνεται στην κακία και τον αρνητισμό. Τι κι αν τιμωρήθηκε από το σχολείο επειδή (άκουσον -άκουσον!) γέμισε σκουπίδια το χώρο; Κέρδισε μια μάχη που πολύ λίγοι έχουν κερδίσει. Απάντησε στην κακία του κόσμου με καλοσύνη και βγήκε κερδισμένη!!!
Μέσω της σελίδας της στο facebook @Positive Post-It Day- Caitlin Haacke,που αριθμεί σχεδόν 11.500 Like, μιλήσαμε και μου παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη:
-Πες μου πως σκέφτηκες αυτήν την ιδέα.
Η ιδέα μου ήρθε όταν διάβασα ένα άρθρο στην ιστοσελίδα Pinterest σχετικά με δύο κορίτσια στην Αμερική που κόλλησαν σημειώματα ύστερα από την αυτοκτονία ενός συμμαθητή τους και θεώρησα πως θα μπορούσα να κάνω το ίδιο.
-Διάλεξες να κάνεις το σωστό. Θέλω να πω, είσαι κάτι σαν ηρωίδα εναντίον του σχολικού εκφοβισμού. Πίστευες πάντα πως κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά;
Η μητέρα μου μας μεγάλωσε με την πεποίθηση πως μια απλή κίνηση καλοσύνης μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μας είπε την ιστορία ενός άντρα που ήθελε να αυτοκτονήσει και ενώ περπατούσε στο δρόμο ,μια γυναίκα του χαμογέλασε και του ευχήθηκε να έχει μια υπέροχη μέρα. Αυτή η απλή πράξη αυτής της γυναίκας του άλλαξε γνώμη και δεν αυτοκτόνησε τελικά. Οπότε ναι, σίγουρα πιστεύω στην δύναμη της θετικότητας.
-Γιατί πιστεύεις πως είναι σημαντικό να γνωστοποιηθεί το θέμα του σχολικού εκφοβισμού;
Είναι σημαντικό να γνωστοποιηθεί το θέμα του σχολικού εκφοβισμού γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αυτοκτονία και δολοφονίες. Πιστεύω σθεναρά πως αν ο κόσμος ενημερωθεί για το σχολικό εκφοβισμό και εναντιωθεί στο φαινόμενο τότε πραγματικά θα πάψει να συμβαίνει.
-Εσύ μας εμπνέεις όλους ,πες μου τι εμπνέει εσένα; Τι σου δίνει δύναμη να ”πολεμάς” το σχολικό εκφοβισμό με αυτόν τον τόσο μοναδικό τρόπο;
Η οικογένεια μου με εμπνέει. Και οι δυο γονείς μου δουλεύουν πλήρες ωράριο και παρόλα αυτά βρίσκουν χρόνο να φάνε βραδινό μαζί με εμένα και τις 4 αδερφές μου κάθε βράδυ. Και παρόλο που είναι κουρασμένοι άνθρωποι , αντιτίθενται στις αδικίες όταν συμβαίνουν.
-Ακούς ιστορίες παιδιών που υπέφεραν από σχολικό εκφοβισμό κάθε μέρα. Αν θα μπορούσες να απευθύνεις ένα μήνυμα σε όλα αυτά τα παιδιά ποιο θα ήταν;
Θέλω οι άνθρωποι να θυμούνται πως μια ουγκιά αρνητικότητας μπορεί να εξαφανιστεί από μια σταγόνα θετικότητας!

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.