ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Έρχεται ο “μεγάλος αδερφός” του ΕΟΠΥΥ για όλους τους ασφαλισμένους! Τι αλλάζει

boridis1Όλα τα στοιχεία των 10 εκατ ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να ελέγχονται φάρμακα, εξετάσεις και άλλες παροχές. Αγκάθι στη διαδικασία τα νοσοκομεία που “επικοινωνούν” σε άλλη ηλεκτρονική γλώσσα υπολογιστών το καθένα ξεχωριστά…
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Φάκελο ασφάλισης υγείας για όλους τους ασφαλισμένους του δημιούργησε ο ΕΟΠΥΥ προκείμενου να ελέγχει όλες τις δαπάνες. Επόμενο βήμα να δημιουργηθεί η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς που αναμένεται να δοθεί σε κάθε ασφαλισμένο στις αρχές του 2015.
Συγκεκριμένα στον “Φάκελο ασφάλισης υγείας” θα καταγράφονται όλες οι εξετάσεις που γίνονται από τους ασθενείς, τα φάρμακα που παίρνουν, οι επισκέψεις τους στους ιδιώτες γιατρούς αλλά και κάθε άλλη παροχή που λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ.
Έτσι ουσιαστικά θα “προσωποποιηθεί” κάθε εξέταση αφού ο ΕΟΠΥΥ θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος γιατρός εξέτασε ποιον ασθενή και ποιος δίνει τι.
Στο ηλεκτρονικό σύστημα πρόσβαση θα έχουν συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο υπουργός Υγείας, ο προεδρος του ΕΟΠΥΥ καθώς και κάποια στελέχη του οργανισμού ώστε να μην υπάρχουν αλλοιώσεις. Βέβαια τις πληροφορίες θα μπορούν να τις βλέπουν οι περίπου 45.000 γιατροί που συνεργάζονται με το σύστημα καθώς και οι ίδιοι ασθενείς.
Ήδη έχουν “περαστεί” στο σύστημα όλα τα δεδομένα του 2013 και του 2014 καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι καταχωρήσεις δεν ήταν ηλεκτρονικές.
Ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να “επικοινωνήσει” ηλεκτρονικά με τα δημόσια νοσοκομεία κάτι που θα γίνει σε δεύτερη φάση. Άλλωστε τα περισσότερα νοσοκομεία σήμερα είναι …στεγνά από τεχνολογική εξέλιξη αφού υπάρχουν τμήματα που είτε δεν έχουν καν απλούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές είτε διαθέτουν…τριτοκοσμικούς.
Σε δεύτερη φάση πάντως θα έρθει η ηλεκτρονική κάρτα υγείας του ασφαλισμένου η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά στοιχεία του και μέσω της οποία θα γίνονται όλες οι “συναλλαγές” με τον ΕΟΠΥΥ.
Η καταχώρηση όλων των δεδομένων στη νέα πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιείται όπως είπε και ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ και να καταπολεμηθεί η παραβατική συμπεριφορά.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στελέχη του ΕΟΠΥΥ αποκάλυψαν περιπτώσεις γιατρών που είχαν δώσει παραπεμπτικά για δεκάδες ίδιες εξετάσεις στους ίδιους ασθενείς.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.