ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Θ. Πετράκος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να επανεξετάσει τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα Φ/Β»

petrakos24Ο βουλευτής Μεσσηνίας και υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος παρευρέθηκε στη συνέλευση του  Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ) στον Νομό Μεσσηνίας. Κατά τον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του Νόμου 4254/2014 (New Deal) είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τον νόμο αυτό και τον είχε καταψηφίσει, τόσο επί της αρχής, όσο και κατ’ άρθρο. Οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ στα συγκεκριμένα άρθρα που αφορούσαν στο κούρεμα τιμών των παραγωγών, περιελάμβανε ρυθμίσεις που προέβλεπαν μεγάλες μειώσεις σε εγγυημένες τιμές για τα μικρά, πρώτα απ’ όλα, φωτοβολταϊκά μέχρι 100 κιλοβάτ, τα αγροτικά και τα οικιακά.
Ήταν απαράδεκτο ηθικά, νομικά και πολιτικά να προβαίνει η κυβέρνηση σε μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο, μονομερώς μειώνοντας δραματικά τις τιμές παραγωγών και οδηγώντας στην καταστροφή ανθρώπους που για να εγκαταστήσουν κάποιο μικρό 100αρι ή οικιακό φωτοβολταϊκό, δανείστηκαν ή έβαλαν τις οικονομίες τους, δεσμεύοντας σπίτια και περιουσίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, που αφορούν πολλά 100αρια, αγροτικά και οικιακά φωτοβολταϊκά, οι μειώσεις ξεπερνάνε το 35%.
Το πρόβλημα της μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ξαφνικά το φόρτωσαν αποκλειστικά στους παραγωγούς των ΑΠΕ, παρόλο που για τη διόγκωσή τους δεν ευθύνονταν αυτοί, αλλά οι άστοχες και χωρίς προγραμματισμό αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ συνεχίζουν και πληρώνονται οι μεγάλες μονάδες ΣΥΘΗΑ φυσικού αερίου, είναι γνωστή η σκανδαλώδης ρύθμιση Παπακωνσταντίνου για την μετατροπή της μονάδας ΣΥΘ του Μυτιληναίου σε ΣΥΘΗΑ. Επίσης την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλητικές επιδοτήσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο. Μάλιστα, η πρόκληση είναι πιο μεγάλη, αφού την περίοδο που «κούρεψε» τις τιμές των οικιακών φωτοβολταϊκών έδωσε σε ηλιοθερμικό πάρκο 280 ευρώ την μεγαβατώρα, τη στιγμή που η ίδια παραδεχόταν με τον νόμο αυτό πως όποιος μπαίνει από δω και πέρα στο σύστημα με πάνω από 80 € την μεγαβατώρα, θα επιβαρύνει τον ΛΑΓΗΕ.
Επίσης, είχαμε τονίσει ότι βγάζει εκτός του κάδου των ευθυνών τις Τράπεζες, οι οποίες έχουν σημαντικότατη ευθύνη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο χώρο των φωτοβολταϊκών. Οι Τράπεζες έπρεπε και πρέπει να επωμισθούν ένα κομμάτι των επιπτώσεων. Πρέπει δηλαδή να κουρευτούν τα δάνεια όσων επένδυσαν σε μικρές ΑΠΕ, να είναι άτοκα για ένα διάστημα, οι δόσεις να επιμηκυνθούν στο χρόνο αποπληρωμής τους και να μειωθούν τα επιτόκια.
Τέλος, είχαμε επισημάνει ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις, δηλαδή 35%, ήταν από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2013. Εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο μεγάλος όγκος: τα μικρά, τα αγροτικά και τα οικιακά. Αντίστοιχα, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, όταν συνδέθηκαν κατά βάση μεγάλες μονάδες, οι μειώσεις ήταν πολύ μικρές.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πλέον ότι, στόχος της Κυβέρνησης είναι η καταστροφή των μικροπαραγωγών και η συγκέντρωση της παραγωγής των μικρών φωτοβολταϊκών σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αυτές ήταν οι διαφωνίες μας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όταν ψηφίσθηκε και αυτές παραμένουν και σήμερα.
Τώρα, στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση και η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις μικρές και μεσαίες μονάδες ΑΠΕ, θα σας πω ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα ανακοινωθεί, αναφέρουμε χαρακτηριστικά:
Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στον ενεργειακό τομέα είναι η εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών. Στην κατεύθυνση αυτή προκρίνεται η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η σχεδιασμένη αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα πλαίσια αυτά τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τα φωτοβολταϊκά στέγης γενικότερα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα διότι διαχέουν το οικονομικό όφελος σε πολλούς μικρούς παραγωγούς και δεν επιβαρύνουν ούτε δημιουργούν τεχνικά προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα και για αυτό στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την περεταίρω ανάπτυξή τους.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.