ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

«Να χρησιμοποιηθεί η Μπιρμπίτα, είναι χώρος αγορασμένος από το ελληνικό δημόσιο και την Ε. Ε. γι’ αυτό το σκοπό»

nikas mpirmpitaΕγκρίθηκε το αίτημα για επιδότηση ενοικίου 25 ατόμων για τους Αθίγγανους της Αγίας Τριάδος
Στο Δήμο Καλαμάτας έφθασαν τα προσωρινά αποτελέσματα σχετικά με αιτήσεις φορέων για υπαγωγή τους στο Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και εγκρίνεται το υποβληθέν από το Δήμο  αίτημα για πρόγραμμα στέγασης αθιγγάνων. Η έγκριση παρέχεται για 25 άτομα και για ποσόν 215.500 ευρώ, που προορίζεται για επιδότηση ενοικίου και αγορά επίπλων.
Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 9 Οκτωβρίου, με ευρύτατη πλειοψηφία, τη συµµετοχή του ∆ήµου Καλαµάτας ως ∆ικαιούχου Φορέα, σε εταιρικό σχήµα για την υλοποίηση σχεδίου δράσης στο πλαίσιο του Προγράµµατος «Στέγαση και Επανένταξη».
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του σήμερα, τόνισε πως σχετικά με την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που αθίγγανοι έχουν ανεγείρει στην Αγία Τριάδα, πίσω από το πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο και για τη μετεγκατάσταση των αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα συντρέχουν ακόμη οι εξής προϋποθέσεις, για τις οποίες έχουν εξασφαλισθεί δεσμεύσεις:
1. Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, διά του Υφυπουργού Βασιλείου Κεγκέρογλου, σχετικά με τη διάθεση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση της κατασκήνωσης αθιγγάνων μη τουριστικού χαρακτήρα στην περιοχή Μπιρμπίτα του Δήμου Καλαμάτας, με ποσό 200.000 – 500.000 ευρώ
2. Από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, διά του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων Ευστράτιου Σιμόπουλου, όσον αφορά στη διάθεση μέχρι 60 λυομένων, προκειμένου να εγκατασταθούν στην Μπιρμπίτα αθίγγανοι.
ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΟΜΑ ΣΕ «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΧΩΡΟ»
Επίσης, σήμερα έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας ένα έγγραφο από το Συνήγορο του Πολίτη, που απευθύνεται στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Διδασκάλου και κοινοποιείται στο Δήμαρχο Καλαμάτας μεταξύ άλλων, που συμπερασματικά αναφέρει τα ακόλουθα:
«Ενόψει των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλεί να προβείτε στις δέουσες ενέργειες ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία, ήτοι να προβείτε στη συγκρότηση εισηγητικής επιτροπής και την περαιτέρω διαδικασία έκδοσης απόφασης για μετεγκατάσταση μέρους ή όλου του οικισμού Ρομά, αν τελικά αυτό κριθεί αναγκαίο και χρήσιμο, σε κατάλληλο και οργανωμένο από πριν χώρο, υπό τις εγγυήσεις του ν. 3304/05 και των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων για τα ζητήματα αυτά και γενικά, με τρόπο που θα διασφαλίζει την κοινωνική ένταξη των εν λόγω κατοίκων».
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΘΙΓΓΑΝΩΝ ΟΙ ΧΩΡΟΙ
Ο Δήμαρχος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεδομένου πως τίθεται ως προϋπόθεση από το Συνήγορο του Πολίτη η ύπαρξη χώρου με τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις διαβίωσης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η Μπιρμπίτα. «Είναι χώρος αγορασμένος από το ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό το σκοπό. Εμείς θα επιμένουμε συνεχώς ότι οι χώροι οι οποίοι αγοράσθηκαν για τη στέγαση των αθιγγάνων, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των αθιγγάνων, αγοράσθηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό και γι’ αυτό το συγκεκριμένο σκοπό μπορούν και μόνον να χρησιμοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας. Μόνο μέσα σε οργανωμένους χώρους μπορεί να αξιοποιηθούν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στήριξης των αθιγγάνων.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.