ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Αμβρόσιος προς Χρυσόστομο: "Είστε αγνώμων και εκδικητικός..."

Με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, τα βάζει αυτή τη φορά ο  Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Αμβρόσιος, σε δημόσια παρέμβασή του.   

Σε αυτή του την παρέμβαση εκθέτει το ιστορικό της αντιπαράθεσής του με έναν ακόμη Ιεράρχη, τον οποίον και κατηγορεί για υπεροπτικό, ειρωνικό και απαράδεκτο ύφος.  
 
Ο κ. Αμβρόσιος αναφέρει πως ο Ιεράρχης αυτός εκπροσωπεί συνήθως την Ελλαδική Εκκλησία στους διαλόγους με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τον ερωτά για σχετικά θέματα. 
 
Από τους διαλόγους που παραθέτει-μέσω επιστολών-και κυρίως από την αναφορά στις επαφές στο Αμάν για το διάλογο Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών εξάγεται το συμπέρασμα πως αναφέρεται στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας. Βάλει και κατά του Οικουμενικού Πατριάρχου υποστηρίζοντας πως  "συμπεριφέρεται ενίοτε ως «ο Πάπας της Ανατολής»"

Αναλυτικά όσα γράφει ο  Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας
"Είπε τη Εκκλησία" ΜΕΡΟΣ 3ον
  

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ!
ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΑΣ ΜΑΣ ΚΡΙΝΟΥΝ!
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ:
_____ Στην προχθεσινή και τήν χθεσινή ανάρτηση σας παρουσιάσαμε δείγματα του νέου εκκλησιαστικού Ήθους, το οποίον σιγά-σιγά διαμορφώνεται δυστυχώς καί μέσα στους κόλπους της Ιεραρχίας! Ακούγεται παράλογο ή καί παράδοξο! Παρά ταύτα είναι μια πραγματικότης! Το είδατε στην αλληλογραφία της 17ης και της 18ης Νοεμβρίου μέ τους Ιεράρχες "Χ" και "Ψ", όπου ένας νεώτερος Ιεράρχης, μας εχαρακτήρισε, εμμέσως πλήν σαφώς,"αναίσχυντο", ο δέ έτερος μας έκοψε και την "καλημέρα" !!!!!!

__________Σήμερα σας παρουσιάζουμε την αλληλογραφία μας με ένα άλλο Ιεράρχη. Τον ονομάζουμε "Ω", επειδή δεν θέλουμε να εκθέσουμε τα πρόσωπα! Αυτός ανήκει στούς μεσήλικες. Είναι γύρω στα πενήντα (50), έχει δε μόλις επτά (7) χρόνια στην Αρχιερωσύνη! Διαθέτει τίτλους επιστημονικούς και, όπως λέγεται, είναι και υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, όταν αυτός χηρεύσει!Κι εδώ σκοπός μας είναι να καταγράψουμε πράξεις αήθεις προς το εκκλησιαστικό Ήθος.

_________Ο καλός αυτός Αδελφός μας συχνά εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος σέ Θεολογικούς Διαλόγους. Η αναξιότης μας προσφάτως τοποθετήθηκε Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής των Διορθοδόξων Σχέσεων. Ως εκ τούτου η σχέσις μας με τον συγκεκριμένο αυτό Αδελφό εμφανίζεται κάθε φορά, που στην Επιτροπή Διορθοδόξων κατατίθενται οι Εκθέσεις των Αντιπρο- σωπειών μας στους θεολογικούς Διαλόγους. Εκείνοι μας ενημε-ρώνουν σχετικά κι εμείς προβαίνουμε σε κρίσεις κλπ. ως πρός τα αποφασισθέντα, εν συνεχεία δε εισηγούμεθα, ως Επιτροπή, πρός τήν Διαρκή Ιεράν Σύνοδον διά τά περαιτέρω.

________Η αιτία μιάς κάποιας αντιπαραθέσεώς μας με τόν Αδελφόν "Ω" ήταν μια επιστολή μας πρός Αυτόν, διά της οποίας τον παρεκαλέσαμε να μας διευκρινήσει κάποιες θέσεις του επάνω σε θέματα του Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Ήταν Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας μας στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου περί τα τέλη του παρελθόντος Σεπτεμβρίου συνήλθε η εν λόγω Επιτροπή. Εκείνος, αντί να μας απαντήσει επί της ουσίας, στην επιστολή του καταπιάνεται με θέματα των τύπων, αποφεύγοντας να μας δώσει μια σαφή απάντηση επί των τεθέντων ερωτημάτων μας. Ας σημειωθή, ότι το ύφος του είναι υπεροπτικό, ειρωνικό, απαράδεκτο! Σήμερα σας παραθέτουμε την σχετική αλληλογραφία καί με την σημερινή ανάρτησή μας Νο 3 κλείνουμε τη σειρά "ειπέ τη Εκκλησία"

___________Ακολουθώντας και στην περίπτωση αυτή την εντολή του Κυρίου, απευθυνόμεθα, λοιπόν, και πάλι στην Εκκλησία, δηλ. στούς πιστούς, και καταγγέλλουμε την αήθη συμπεριφορά ενός ακόμη υπεροχικού εκκλησιαστικού προσώπου.

«Εάν ο αδελφός σου αμαρτήση, πήγαινε και έλεγξέ τον, όταν θα είσθε οι δυο σας μόνοι. Εάν σε ακούση, τότε εκέρδισες τον αδελφόν σου. Εάν δεν σε ακούση, τότε πάρε μαζί σου ακόμη ένα ή δύο, δια να πιστοποιηθή κάθε πράγμα από το στόμα δυο ή τριών μαρτύρων. Εάν όμως δεν τους ακούση, τότε να το πης εις την εκκλησίαν· εάν δε και την εκκλησίαν δεν ακούση, τότε να τον θεωρής ως εθνικόν ή τελώνην…..» (Ματθαίου,κεφ. 18, στ. 15-17).


________Επαναλαμβάνουμε, ότι στο χέρι σας, αγαπητοί μου αναγνώστες, είναι να κάμετε τις δικές σας εκτιμήσεις! Σημειώστε, παρακαλώ, ότι σχόλια στο Blog δεν καταχωρίζονται πιά. Ευχαρίστως όμως θα δεχθούμε επικριτικές ή και επικροτικές (από το επικροτώ) επιστολές, υπό τον όρο ότι δεν θα είναι ανώνυμες.
Αίγιον, 19 Νοεμβρίου 2014
+ Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.