ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνήλθε στην 1η συνεδρίασή του για το 2017, το βράδυ της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου και έλαβε αποφάσεις επί 19 θεμάτων, εκ των οποίων 3 εκτός ημερησίας διατάξεως.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ
IMG 3856 Medium
Δόθηκε μικρή παράταση προθεσμιών αποπεράτωσης, όσον αφορά κυρίως σε εργολαβίες αποκατάστασης των ζημιών από την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016. Για τα έργα αυτά, με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν δοθεί επιπλέον πιστώσεις 15%, κατόπιν ισχυρής βροχόπτωσης που ακολούθησε το ανωτέρω πλημμυρικό φαινόμενο.
Επειδή υπάρχουν προβλήματα που ενδεχομένως να μην αντιμετωπισθούν από τις εργολαβίες αυτές, ο Δήμαρχος έδωσε οδηγίες ώστε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να έλθει προς ψήφιση μία νέα γενική εργολαβία, η οποία θα επιλύσει προβλήματα που τυχόν δεν αντιμετωπίσθηκαν. Επίσης, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι στον αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την πλημμύρα, ο Δήμος μάχεται ουσιαστικά μόνος του και με χρήματα από το Δημοτικό Προϋπολογισμό, αφού η κρατική βοήθεια ήταν πολύ μικρή.
ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 2017
elia-kalamatas-sto-dentro Mobile
Με ευρύτατη πλειοψηφία ελήφθη απόφαση σχετικά με τη δακοκτονία 2017 και εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα αυτό, ενώ ζητείται η ένταξη περιοχών Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών και τη σχετική γνώμη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και των Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων. Το σχετικό έγγραφο μπορείτε να δείτε εδώ.
Επιπλέον, κατόπιν εκτεταμένης συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμπεριελήφθησαν στην απόφαση, με πρόταση του Δημάρχου, απόψεις που ακούστηκαν από τις μειοψηφίες, όπως:
– Παρά την άποψη των τοπικών κοινωνιών, η οποία καταγράφεται, να προκριθεί η επιστημονική άποψη για τις περιοχές ένταξης στο πρόγραμμα δακοκτονίας
– Να εξετασθεί η χρησιμοποίηση βιολογικών σκευασμάτων σε κατοικημένες περιοχές
– Να γίνει ορθολογική κατανομή και αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για τη δακοκτονία σε πανελλήνια κλίμακα
– Απαιτείται αυστηρή επιστημονική παρακολούθηση από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, για την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών (χρήση G.P.S., καλύτερος συντονισμός, καλύτερη επιλογή χρόνου ψεκασμών, κ.λπ.)
Σημειωτέον ότι με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητείται να οργανωθεί στην Καλαμάτα ημερίδα για την καλή εκτέλεση της δακοκτονίας.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ECOMOBILITY ΚΑΙ FREEMOBILITY


eco
Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στις εκστρατείες Ecomobility και Free Mobility, που αποσκοπούν στη βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις και από πλευράς πλειοψηφίας ορίστηκε εκπρόσωπος ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εγκρίθηκε η διάθεση των παρακάτω πιστώσεων για την επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων – φορέων προς οργάνωση εκδηλώσεων:
I. «ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΛΕ.ΜΟ.ΚΑ.¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων εγκαινίων και κοπής βασιλόπιτας
II. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ», για τη συμμετοχή της ορχήστρας εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου σε συναυλία στη Βιέννη
III. «ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΛΑΔΑ»,για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του Ναού.
Β. Η υποβολή αιτήματος στο Τμήμα Λογιστηρίου της Διεύθυνσης Οικονομικών για την έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης για την επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων – φορέων προς οργάνωση εκδηλώσεων:
I. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΦΑΡΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΝΙΚΩΝ¨», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
II. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ Η ΔΗΜΙΟΒΙΤΙΣΣΑ¨», για τη διοργάνωση παραδοσιακού αποκριάτικου δρώμενου
III. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ¨», για τη διοργάνωση θεατρικής παράστασης και εκδηλώσεων την Τσικνοπέμπτη
IV. «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ¨», για τη διοργάνωση σκακιστικών αγώνων για παιδιά έως 16 ετών
V. «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ¨ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΖΟΣ¨ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», για τη διοργάνωση σεμιναριακών διαλέξεων και εκδηλώσεων.
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
Ο Δήμος Καλαμάτας προβαίνει σε απόσυρση ηλεκτρονικών υπολογιστών, επειδή αγόρασε καινούργιους. Όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, θα οδηγηθούν σε ανακύκλωση, ενώ όσοι είναι κατάλληλοι προς χρήση, έστω και με μειωμένες δυνατότητες, θα παραδοθούν στα εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών σχολείων της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για να χρησιμοποιούνται από τους μαθητές.
Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας θα χορηγήσει καινούργιους υπολογιστές και πίνακες με χρήση μαρκαδόρου σε πολλά σχολεία, με δαπάνη από το Δημοτικό Προϋπολογισμό.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Κατά τη διαδικασία ελέγχου τέθηκαν διάφορα θέματα και ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, ανέφερε σχετικά με την απαγόρευση εισόδου ζώων συντροφιάς στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων ότι η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκεται σε ισχύ και δεν καταργήθηκε. Επομένως, όσοι παραβαίνουν την απαγόρευση. θα υφίστανται την ποινή που επιβάλλει η νομοθεσία. Ο Π. Νίκας σημείωσε ότι το Πάρκο αυτό είναι ο μόνος χώρος όπου απαγορεύονται τα σκυλιά, διότι εκεί παίζουν εκατοντάδες παιδιά της πόλης και, δυστυχώς, υπάρχουν συμπολίτες που γυμνάζουν τα σκυλιά τους μέσα στο χώρο του Πάρκου. με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος για τα παιδιά. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει δείξει τα φιλοζωικά του αισθήματα σε κάθε περίπτωση, καθώς ξοδεύει πολλά χρήματα κάθε χρόνο για την υποστήριξη των αδέσποτων.
Επίσης, για τα προβλήματα με τον περιμετρικό είπε ότι υπάρχει επιτροπή από το Υπουργείο Υποδομών και το Μορέα, η οποία θα δει τα μικροπροβλήματα που δημιουργούνται από το μεγάλο έργο του περιμετρικού και θα τα αντιμετωπίσει, εφόσον τα αιτήματα είναι δίκαια. Ζήτησε δε να πάψει ο λαϊκισμός, δηλαδή όταν κάποιος διαμαρτύρεται να θεωρείται εκ των προτέρων η διαμαρτυρία του ως δίκαιη και λογική, αλλά θα πρέπει να εξετάζεται η βασιμότητα όσων υποστηρίζει.
Για την πολεοδομική μελέτη Ασπροχώματος, είπε ότι θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση. Ο Δήμος θα συναντηθεί με τους κατοίκους για την προώθηση της σχετικής διαδικασίας.
Για το ΓΠΣ, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο τελευταίος νόμος δίνει τη δυνατότητα σημειακής τροποποίησης και αυτό θα γίνει.

Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου 2017.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.